8. dubna 2016

Nahládněte pod pokličku přípravě na letošní krajské volby

Ač nám teprve začalo jaro a  budeme muset počkat i celé léto, tak podzimní volby do zastupitelstev krajů (krajské volby) se nezadržitelně blíží. ODS si v Moravskoslezském kraji vybrala jako lídra kandidátky dlouholetého místostarostu Klimkovic Jakuba Unucku.

Účastním se (bohužel ne úplně pravidelně) krajského volebního štábu, kde se pro všechny občany MSK připravuje volební program ODS. S lídrem Jakubem Unuckou jsem tak v osobním kontaktu, a jelikož si myslím, že jde o opravdu kvalitního adepta na hejtmana kraje, tak vám chci zprostředkovat malé nahlédnutí pod pokličku přípravy na krajské volby.


Úvodní slovo Jakuba Unucky:

Milé „modré“ kolegyně a kolegové, 

dostává se Vám na obrazovky první číslo volebního zpravodaje ODS pro krajské volby 2016. Každý měsíc Vás budu informovat o přípravě a průběhu volební kampaně. Od listopadu pak přejdu na tříměsíční interval s informacemi o dění v krajském zastupitelstvu.

Zda to bude i nadále popis dění z opozičních lavic nebo popis úspěchů zástupců ODS ve vedení kraje bude záležet na nás všech. Náš úspěch ve volbách je podmíněn každodenní aktivní prací nejen lídra a kandidátů, ale všech členů naší strany. Bez pomoci každého jednotlivého člena nemůžeme nikdy oslovit tolik voličů, kolik náš kraj potřebuje pro svůj další, tolik potřebný rozvoj. Pokud nechceme, aby náš kraj spal další čtyři roky, musíme v sobě probudit nadšení pro pravicovou politiku a přenést ji na voliče. A to dokážeme jen společně, v jednom modrém týmu!

Ve svém nominačním projevu jsem použil příměr kandidátky s časovkářským cyklistickým družstvem. V něm záleží na každém členovi týmu. Nepočítá se totiž první v cíli, ale ten poslední. Pokud by lídr byl o minutu lepší, stejně se počítá až výsledek posledního jezdce. Stejně tak to bude i v letošních krajských volbách. Mým cílem je vytvoření týmu, který ten závod vyhraje. Volby jsou za půl roku a to je v politice velmi dlouhá doba. Soupeři se mohou přetrénovat a my naopak můžeme natrénovat. Máme z čeho vybírat. Máme specialisty na kopce i rovinky, na bezpečnost i dopravu, na životní prostředí i školství, na všechna témata, která se kraje týkají. A zejména máme specialisty na podporu podnikání. To je naše specializace. V této si vytvoříme takový náskok, že nás ostatní nepředjedou. Naší hlavní devizou je odbornost a zkušenost. Jsme opravdu dobrý tým!

Od svého lednového zvolení lídrem kandidátky intenzivně připravuji koncept kampaně a volební program. Zřídili jsme 10 odborných skupin, kde mnoho odborníků z našich řad připravuje teze volebního programu. Hledají, co dělá krajské vedení dobře a co špatně. Toho druhého je bohužel mnohem více. Už nyní je jasné, že náš kraj potřebuje vlít do svých žil novou krev, jinak bude i nadále podřimovat a připomínat spící princeznu.

I bez odborných komisí je zároveň jasné, že náš kraj má obrovský potenciál. Máme jedinečné podmínky pro opravdu dobrý život. Jen je špatně využíváme. Ale ještě větší potenciál má kraj ve svých občanech. A ten je využíván ještě hůře.

Musíme se naučit vážit si místa, ve kterém žijeme. Měli bychom být pyšní, že žijeme právě v Moravskoslezském kraji, kde lidé umějí pracovat, kde se dokážou semknout v těžkých chvílích. Budu se snažit, aby pohled na náš kraj změnili jak jeho samotní obyvatelé, tak i celý zbytek republiky. Předpoklady k lepšímu a spokojenějšímu životu máme nejlepší ze všech krajů, jen je musíme využít.

Letošní krajské volby budou zcela jistě referendem o tom, co všechno si ještě občané nechají líbit. Zda opravdu chceme, aby stát kontroloval a dirigoval vše, co děláme doma i v práci. Taková ztráta osobních svobod, jakou zažíváme za poslední 2 roky, je pro mě osobně strašlivá a nepřijatelná. Proto budu tlačit na vedení ODS, aby celostátním tématem pro tyto volby byla i obrana demokracie a svobody občana. Byť je to téma na první pohled akademické a nepasující do současné technokratické atmosféry ve společnosti. Nemůžeme přeci posílat úřadům hlášení o všem, co děláme! Nemůžeme se nechat svazovat stovkami nařízení, které se týkají běžného života. A k tomu současná vláda směřuje. Utahují se šrouby jak v podnikání, tak v osobním životě. ODS musí bránit demokracii a vydobyté svobody. I když to zrovna není populární. Jsme konzervativní strana a nemůžeme sklouznout do stejného populismu, jako ostatní. Nemůžeme jen přihlížet tomu, jak se každým dnem stáváme více a více nesvobodní. I o tom budou letošní krajské volby.

Osobně jsem přesvědčen,
že i proto ODS uspěje!



Žádné komentáře:

Okomentovat